Runtime. A Virgo sztori

Runtime. A Virgo sztori

Mennyit változott

2018. május 16. - Virgo Admin

A Postának végzett munka remekül példázza azt, hogy akkoriban általában hogyan is viszonyultak a cégek az IT- projektekhez, vagy mennyire voltak tudatosak azzal kapcsolatban, hogy mi is egy informatikai termék. Az IPH esetében a feladat annyi volt, hogy a korábban papíron végzett folyamatoknak megtörténjen az informatikai leképezése, és pont. Senki sem gondolta át a folyamatokat, nem volt igény arra, hogy egyszerűbbé, hatékonyabbá tegyék a struktúrát. És az is tény, hogy erre akkor és ott a Virgo részéről sem történt semmilyen proaktív kezdeményezés, a cég részéről sem merült fel semmi olyan ötlet, ami mondjuk arra irányult volna, hogy hogyan lehetne felgyorsítani a postai folyamatokat.

De akkor ez egy teljesen általános attitűd volt a szoftverfejlesztők részéről, és nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Nyilván mindenki igyekezett a lehető legjobb tudása szerint elvégezni a munkákat, ám ennél többet nem tettek hozzá. A Virgo számára mindenesetre abban az időben sokkal fontosabb volt a kifinomult szakmaiság, tehát hogy mennyire szép a kód, mennyire jól strukturált vagy mennyire jól karbantartató, de az, hogy a végfelhasználó ebből mit fog látni, csak nagyon hátul kullogott a fontossági sorrendben.

Mára viszont mindez megváltozott. A megrendelők is sokkal tudatosabbak lettek, jobban ismerik a lehetőségeket, illetve a korlátokat, a beszállítók pedig sokkal nyitottabbak az irányukba. Legalábbis a Virgónál így mennek manapság a dolgok. Ezáltal a két fél között a viszony átalakul, egyre inkább elmosódnak a határvonalak, aminek köszönhetően nő a bizalom, és ezáltal a hatékonyság. Sokkal inkább az lett mindenkinek az érdeke, hogy a közös munkából megszülető végeredmény minél jobb legyen, mint az, hogy mennyit lehet spórolni vagy nyerni egy-egy megbízáson. És ez nem csak az olyan zöldmezős, tehát nulláról induló webes rendszereknél működik így, mint például az Állás.hu, Joautok.hu, hanem nagyobb ügyviteli rendszerek fejlesztése során is. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy már maga a web is másmilyen, mint 18 éve. És ebbe minden beletartozik: az alkalmazott technológiáktól kezdve, a netes alkalmazások felépítésén, feladatán át egészen odáig, hogy az emberek a mindennapokban hogy tekintenek a világhálóra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://virgo.blog.hu/api/trackback/id/tr5913873546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása