Runtime. A Virgo sztori

Runtime. A Virgo sztori

A Magyar Flickr: az első lépések a web 2.0 irányába

2018. június 01. - Virgo Admin

Az Origo, amely akkoriban még az Axelero (Magyar Telekom) leányvállalata volt, a merészen bevállalt Tudakozó sikeres halálugrása után kisebb-nagyobb feladatokkal bízta meg a Virgót, többek között a magyar Flickr, azaz a Fotótár nevű képmegosztó alkalmazás létrehozásával.

A Fotótár magában sem volt rossz ötlet, de ott lappangott mögötte az árnyékban egy mesteri terv is, amelynek a végső célja az ADSL- technológia bevezetése-elterjesztése volt a magyar piacon. Az ADSL  (Asymmetric Digital Subscriber Line – aszimmetrikus digitális előfizetői vonal)  a hagyományos betárcsázós modemes megoldásnál sokkal gyorsabb adatátvitelt tett lehetővé a telefonkábelen, és akkoriban az otthoni felhasználók számára a maximumot jelentette, ami a le- és feltöltési sebességet illeti. Az Axelero mint megrendelő pedig a kampányai mellé olyan konkrét szolgáltatásokat is fel akart mutatni, amelyekkel egyszerűen meg lehet mutatni, hogy miért is jobb a szélessávú internet a hagyományosnál, milyen új funkciók előtt nyílik meg a lehetőség a használatával. Ezért született meg tehát több ilyen szolgáltatás, többek között a már említett Fotótár, ami nagyjából úgy működött, mint egy digitális fotóalbum, illetve egy olyan alkalmazás, amelynek segítségével képeslapot lehetett küldeni valakinek a neten keresztül.

Ma már persze megmosolyogtató valahol, de akkoriban még teljesen máshogy használták az "átlagemberek" az internetet. Bár már voltak tapogatózó lépések az interaktivitás felé, hiszen már működött például az Index Fórum, ment a kommentelés az olyan tech oldalakon, mint a HWSW vagy a Prohardver, de a web jellemzően a tartalomfogyasztásról és nem a tartalom létrehozásáról szólt a tömegek számára. Voltak jelei annak, hogy ebbe az irányba is mozdulhatnak a dolgok, nem véletlen, hogy ekkoriban kezdődött a WiW fejlesztése is, de ekkora változásra talán senki nem számított.

A bejegyzés trackback címe:

https://virgo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613873646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása