Runtime. A Virgo sztori

Runtime. A Virgo sztori

A kormányváltást is túlélő adószimulátor

2018. június 08. - Virgo Admin

A Virgo egész történetének egyik legérdekesebb és legsikeresebb projektje a Társadalomkutatási Intézettel való közös munka, amely még a vállalat megalapítása előtt kezdődött, és ezt követően hosszú éveken át tartott. A cég a Tárki számára egy adó- és járulék-szimulációs szoftvert készített, amelyhez az adatokat a Központi Statisztikai Hivataltól, az APEH-től kapták, valamint saját kutatásokon keresztül szerezték be. Ezeket a program összegyúrta, elemezte, és ezt követően szimulálni lehetett vele, hogy milyen hatással lesz a társadalomra mondjuk egy-egy adónem vagy adójogszabály megváltozása. Tehát az alkalmazás képes volt megvizsgálni, hogy például mi történik a diplomásokkal, ha felemelik valamelyik termék ÁFA-ját. Hogyan változhat meg az anyagi helyzetük, mennyiben alakulhatnak át a fogyasztási szokásaik, hogy módosulhat az életminőségük. Emellett olyan finom részleteket is képes volt kezelni, mint például a családi pótlék vagy különféle egyéb támogatási formák. A végeredmény annyira penge lett, hogy a Pénzügyi és a Gazdasági Minisztérium is használta a döntés-előkészítési folyamatok során. Hogy a szoftver mennyire jól sikerült, arról mindent elárul, hogy még egy kormányváltást is túlélt, pedig olyankor azért elő-előfordul, hogy még a padlást is leseprik, nehogy maradjon bármi az előző garnitúrától.

Ahhoz, hogy hiteles információkat szolgáltasson, folyamatosan frissíteni kellett az adatokat, és ehhez elengedhetetlen volt a jó együttműködés a Tárkival, az intézmény pedig ebben tökéletes partnernek bizonyult. Itt nyoma sem volt az állami feladatokat oly sokszor jellemző tehetetlenségnek, bürokratikus akadályoknak, az egész sokkal inkább hasonlított egy remek, nagy kihívást jelentő, sok érdekességet tartalmazó tudományos projektre.

A bejegyzés trackback címe:

https://virgo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614017100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása